Clase
domingo, 25 de octubre de 2009

Un altre gran èxit?

John Boyne reviu el final de l’últim tsar de Rússi

L’autor de: ‘El nen del pijama de ratlles’ torna amb ‘La casa del propòsit especial’

John Boyne, l’any passat a Sant Sebastià. Foto: ARXIU / vincent west
John Boyne, l’any passat a Sant Sebastià. Foto: ARXIU / vincent west
------------------------------

Primer va ser l’Holocaust; després, el famós motí a bord del Bounty. Ara John Boyne (Dublín, 1971) s’atreveix amb una altra narració que també gira al voltant de fets històrics: La casa del propòsit especial. (Empúries / Salamandra). El títol fa referència a la residència d’Ekaterinburg on l’últim tsar de Rússia, Nicolau II, la seva dona i els seus cinc fills van ser retinguts i assassinats pels bolxevics el 1918.
Ara fa un any era inevitable preguntar-se quina acollida tindria Motí al Bounty, la primera novel·la de
Boyne després de l’espectacular i sorprenent èxit d’El nen del pijama de ratlles, una visió infantil de l’horror nazi que ha venut arreu del món més de cinc milions d’exemplars, s’ha traduït a 40 idiomes i s’ha portat al cinema. L’irlandès ja va avisar llavors que amb les aventures d’un noi durant la revolta a bord del Bounty, el 1789, no pretenia repetir aquell èxit i que només aspirava a arribar a un públic més ampli i a escriure llibres que estiguessin a l’altura d’El pijama...

UN JOVE PAGÈS, PROTAGONISTA // Amb La casa del propòsit especial, Boyne revisita els últims anys de la dinastia Romanov a través dels records d’un home ja vell que viu en l’exili a Londres, Gueorgui Danilovitx Iàixmenev, el 1981, i de la seva història d’amor i de secrets compartits amb Zoia, una relació que va començar abans de la Revolució russa i que ha sobreviscut al pas dels anys. El protagonista és un adolescent pagès i pobre que salva d’un atemptat un membre de la família del tsar. Gràcies a això es converteix en protector de l’únic fill mascle de Nicolau II, el seu hereu, el tsarévitx Aleksei, que pateix hemofília. Gràcies als salts en el temps endavant i enrere, l’autor col·loca Georgi com a testimoni de les orgies i maquinacions de Rasputin, de la bellesa d’Anastàsia, filla petita del tsar, de les vetllades de la família reial al Palau d’Hivern i de com aquesta afronta els avalots que desembocaran en la revolució.
A Anglaterra, els tres últims llibres de Boyne han estat entre els més venuts. A Espanya, El nen del pijama de ratlles va ser el títol més venut el 2007 i el 2008: uns 150.000 en català i uns dos milions en castellà. Motí al Bounty no va arribar a aquestes xifres. Totes dues obres ja es poden trobar en format de butxaca juntament amb La casa del propòsit especial, que es va publicar a Anglaterra a la primavera.

3 comentarios:

Gerard dijo...

http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=655930&idseccio_PK=1013

Mei dijo...

No vull generalitzar, però des de "El nen del pijama de ratlles" aquest home no m'inspira confiança. M'agrada encara menys saber que sembla que l'única cosa que busca són bestsellers i fama... I sincerament no entenc perquè en té. A més, crec personalment que no té gaire traça amb els títols, especialment amb l'últim (xd)

Marc C.G dijo...

A mí si em dius que aquest home a escrit el nen del pijama de ratlles... La veritat es que em fas perdre tot l'interes per aquest autor.

Publicar un comentario